Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka, která žije v bytě, je oproti venkovním kolegyním ochuzena o řadu podnětů. Nemůže lovit, očichávat pachové značky a má menší možnost pozorovat okolní svět. Samozřejmě, že má vás – milujícího páníčka, který si s ní hraje a věnuje jí pozornost. Ale když odejdete a kočičí dáma zůstane sama doma, může se občas nudit. Je zřejmé, že většinu času vaší nepřítomnosti prospí, ale určitě velmi ocení, poskytnete-li jí možnost různých vyhlídek.

Svět za okny

Kočky velmi rády pozorují své okolí. Proto vaše micinka tak ráda sedí za oknem a vyhlíží, jak lidé venčí psy a spěchají do práce. Snáze než statické obrazy umí totiž vnímat pohyb, který jí fascinuje natolik, že jej dokáže pozorovat velmi dlouho.

Proto zařiďte své čtyřnohé společnici místo na parapetu u okna, kde může odpočívat a sledovat venkovní ruch. Pokud to vaše bytová situace dovoluje, vyhraďte jí u každého okna místo, které bude určené přímo pro ni. Z jednoho se může koukat například na ulici, kde se stále něco děje. Z dalšího může mít třeba lepší výhled na sousedovu zahradu, kde se slétají sýkorky na krmítko… Tak bude mít možnost výběru, na co má zrovna „chuť“. Mimo jiné si bude moct zvolit, jestli se nahřívat na sluníčku, nebo odpočívat v chládku, když bude parný letní den. Vyvarujte se umisťování křehkých věcí či nestabilních květináčů do blízkosti kočičího místa. Mohlo by jednoduše dojít k nehodě… Číča má rychlé reakce, ale keramický hrníček to vydržet nemusí.

Do okna můžete umístit také ochrannou síť, díky níž si v létě bude moct vychutnávat kromě různých zvuků i vzduch se zajímavými pachy. 

Balkón

Samostatnou kapitolou je balkón či voliéra – venkovní pobyt totiž kočky přímo zbožňují. Myslete však především na bezpečí. Balkón zajistěte tak, aby vaše milovaná čičinka nemohla utéct. Pokud jej nemáte zasklený, můžete použít různá ochranná pletiva. Přece jen i na nejklidnější domácí kočku může přijít „volání divočiny“ a touha objevit nové věci může být silnější než strach z neznáma.

Objekt zájmu

Jednou z nejzajímavějších věcí je pro kočky akvárium. Sledování rybiček je pro ně neskutečně napínavé. Každý pokojový tygr je velmi šťastný, když může žít v domácnosti, kde je akvárium. Ale pozor, nádrž vždy dobře zakryjte, aby rybičky byly v bezpečí - kočky mají někdy tendence lovit je.

Drobná zvířata (křečci, andulky aj.) jsou pro kočky velmi lákavá, proto je zabezpečte tak, aby nemohla být ulovena. Myši byly pro kočky odjakživa primární kořistí, proto se může stát, že váš mírumilovný Mikeš nepochopí, že džungarský křeček Bobík je domácí mazlíček a ne lákavá večeře. Drobní hlodavci a ptáci představují stálé pokušení a trvalý objekt zájmu, proto buďte ve střehu, poskytnete-li jim výlet mimo klec.

Některé kočky jsou uchváceny také televizními záběry divokých ptáků nebo ryb. Je legrační pozorovat je, jak se jich snaží tlapkou dotknout.

Závěrem

Čičinky jsou zkrátka pozorovatelky, které velmi ocení, poskytnete-li jim zrakové vyžití alespoň formou vlastního místa u okna. A jaké máte zkušenosti vy? Podělte se o zážitky se svými kočkami v diskusi pod článkem.

-vr-