Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nečistotnost koček chovaných v bytě je jedním z nejčastějších problémů, který narušuje vzájemný „kočkolidský“ vztah. Pokud majitel kočky zničehonic zjistí, že jeho čtyřnohá společnice močí na koberec nebo zanechává exkrementy na nové sedačce, má co dělat s problémem. Kočka tím totiž dává jasně najevo, že se necítí dobře nebo že jí něco nevyhovuje.

 

Zdravotní důvody

Abyste zjistili, co je příčinou močení nebo kálení mimo kočičí toaletu, je nutné se zamyslet. První, co je třeba udělat, je vyloučit zdravotní komplikace. Nečistotnost může být vyvolána tělesnými obtížemi a bolestmi, proto je nezbytné, aby kočku prohlédl veterinář a vyloučil zdravotní komplikace. Problém můžou způsobovat například cystitidy a močové kameny v močové trubici (především u kocourů), v případě exkrementů jsou to různá průjmová onemocnění. Objevíte-li v moči nebo trusu krev, bude nejpravděpodobnější příčinou nečistotnosti nějaký zdravotní problém.

 

Psychika

Jestliže jsou tělesné příčiny vyloučeny, musíte se zaměřit na psychickou oblast. Kočky obvykle močí na místa, kde se nejvíce zdržují jejich oblíbení lidé, nebo na předměty, které jim patří. Proto se může stát, že nechtěné „překvapení“ naleznete třeba v posteli, na pohovce, v botách, na odloženém prádle apod. Kočky tímto způsobem vyjadřují určitou „stížnost“ na (pro ně) nesnesitelné poměry. Reakce majitele však často nesplní jejich očekávání, protože místo odstranění příčiny problému, se páníček může uchýlit k  trestu, který ovšem problém nevyřeší. Kočky totiž nemůžete nátlakem nutit k činnostem, které u nich vyvolávají strach nebo nejistotu. Buď dobrovolně spolupracují, nebo utečou, v krajních případech urputně bojují.

Kočky jsou velmi citlivé na stres a odolnost vůči němu je velmi individuální záležitost. Pro některou mohou být velmi stresující i malé změny z každodenní zaběhlé rutiny. Další velmi špatně snášejí například přistěhování nového člena do rodiny - ať už se jedná o člověka nebo o nové zvíře. Jiné kočky samotářky může rozrušit i návštěva cizích lidí či hlučná rekonstrukce bytu. Také stěhování či pobyt v cizím prostředí během prázdnin některé kočičky velmi špatně snášejí. Některé dokonce dokáže rozrušit i nový kus nábytku. Příčin stresu může být jednoduše velmi mnoho. Proto se zamyslete, jestli se v  životě zvířete něco nezměnilo. Jak již bylo řečeno, nemusí to být z lidského vnímání nic zásadního, ale z kočičího úhlu pohledu se může jednat o nepřekonatelný problém. Vypracujte si seznam věcí či situací, které se změnily. Všeobecně platí, že kočky mají rády rituály ve všech denních činnostech rodiny. Každé narušení těchto jistot vede ke stresu, který mnoho koček demonstruje tzv. protestním močením či kálením.

 

Kočičí záchod 

Další možnou příčinou může být nevyhovující toaleta. Ta může být malá vzhledem k velikosti zvířete (kočka by se do ní měla bez problémů celá vejít a zaujmout pohodlný postoj k vykonání potřeby i k zahrabání výkalů). Někdy je problémem umístění toalety. Kočičí záchod by měl stát na klidném, bezpečném a trochu odlehlém místě. Neměl by být přímo u dveří nebo v místě, které je velmi frekventované. Rušivě může působit třeba umístění u pračky nebo vedle sprchy. Volnost pohybu může být narušena i visícími předměty, jako jsou třeba ručníky. Kočky nechtějí být při vykonávání potřeby rušeny. Jestliže se kočka během „zasedání“ lekne, je možné, že z toalety uteče a vyhledá si jiné místo, kde potřebu vykoná.

I pro jednu kočku, která žije v bytě, se vyplatí pořídit dva kočičí záchody. V přírodě totiž kočky nekálejí a nemočí na stejném místě. Některé kočky odmítají použít již znečištěnou toaletu a močí raději vedle. Jiné zase používají jednu toaletu k močení a druhou ke kálení. Další zásadou je, že záchůdek by neměl stát vedle misky na krmení nebo u oblíbeného pelíšku.

Existují různé typy toalet od prosté umělohmotné bedýnky až po krytou odvětrávanou toaletu. Ne všechny kočky mají v oblibě zastřešený záchod, všechny ale preferují čistou toaletu dobře naplněnou stelivem. Ideální je hrudkující přírodní stelivo pohlcující vlhkost a pach. Nevhodné jsou hobliny, písek nebo papír. Někdy stačí k odstranění močení mimo toaletu použít jiné stelivo. Kočky z ulice nebo z venkova mohou preferovat zeminu před hrudkujícím kočkolitem. Toaletu je třeba stále udržovat v čistotě. K údržbě nepoužívejte parfémované dezinfekční a dezodorační přípravky, jejichž vůně přetrvává. To totiž může kočku odrazovat.

 

Značkování teritoria

Především nekastrovaní kocouři mají potřebu značit si své teritorium. To je celkem běžná a všeobecně známá věc, která se dá odstranit pomocí kastrace.(Značkování ustane až v 90 % případů.) Někdy se však může stát, že i kočičky si označkují svislé plochy vystříknutím malého množství moči. Příčinou bývá například pocit ohrožení na vlastním území (příchod nové kočky nebo psa do domácnosti, pozorování venkovních koček při pobytu na zasklené lodžii, pach jiné kočky na oblečení majitele, cizí pach jedné z koček žijících v domácnosti po ošetření u veterináře apod.) Močí či trusem mohou také kočky označit pelíšek psa (snaží se tím překrýt jeho pach) nebo boty či odložený oděv lidských návštěvníků domácnosti.

 

Co dělat?

Kočku nikdy fyzicky netrestejte, protože se chová podle své přirozenosti. Trestání za nečistotnost může celou situaci jen zhoršit. Trest od člověka, kterému důvěřuje, považuje za krutost a její psychická nestabilita a stres se ještě zhorší. Zkuste přijít na pravděpodobnou příčinu nežádoucího chování, a pak se snažte tuto příčinu odstranit nebo alespoň zmírnit.

Nejjednodušší případy tohoto nežádoucího chování souvisí s nevyhovující toaletou. Nabídněte kočce větší množství toalet s různým substrátem na několika místech v bytě.

Pokud to bytové podmínky dovolí, je vhodné alespoň dočasně zabránit kočce v přístupu na místo, kde pravidelně vykonává svou potřebu.

Jelikož kočky značkují své teritorium kromě moči také škrábáním a sekretem žlázek přítomných na tlapkách, je dobré umístit na místa, kde kočka značkuje, škrabadla.

Ke kočce přistupujte klidně, mějte s ní trpělivost. Věnujte jí dostatek pozornosti. Pokud miluje mazlení, ve velké míře jí ho dopřávejte. Často si s ní hrajte, například pomocí mávátka. Společné hry a mazlení utuží vzájemný vztah a poskytnou zvířeti potřebné psychické uvolnění. Za všech okolností jí zajistěte úkryt, který bude mít stále k dispozici, bude-li se cítit ohrožená.

Pokud si myslíte, že kočka takto reaguje na příchod nového (lidského) člena domácnosti, zkuste následující postup. Nový člověk by měl kočce nabízet její nejoblíbenější pamlsky a vlídně na ni promlouvat. Nikdy by se neměl násilně pokoušet o bližší kontakt. Původní členové domácnosti by se měli kočce více věnovat, aby neměla pocit, že je odstrčená.

Pokud žádná z výše uvedených rad nepomůže, můžete zkusit další pomůcky, jako jsou feromonové prostředky, terapie Bachovými květy, homeopatika nebo uklidňující léky. O vhodné terapii či užívání medikamentů se vždy poraďte s odborníkem (veterinář, veterinární terapeut, zvířecí psycholog), který vám může pomoci daný problém úspěšně vyřešit.

Vyskytne-li se značkování v souvislosti s příchodem nové kočky do domácnosti, je vhodné držet zvířata nejprve odděleně. Každá kočka musí mít bezpodmínečně vlastní toaletu. Zpočátku jim poskytněte pouze možnost vzájemného pozorování. Až si na vzájemnou přítomnost zvyknou, zkuste je nechat pohybovat se volně (zpočátku však pod dozorem). Většina koček se s novým přírůstkem sžije, existují však jedinci, kteří si na novou kočku nezvyknou nikdy a nezbývá pak jiná možnost, než obě kočky za všech okolností oddělovat.

 

Jak odstranit nepříjemné pachy?

Znečištěná místa důkladně vyčistěte. Pokud bude kočka stále cítit svůj pach, bude jí to víc podněcovat k dalšímu močení. (Někdy je bohužel třeba danou věc odstranit - například z mnohokrát označkovaného koberce nepříjemný pach jen tak nedostanete). Některé kočky odradí vůně routy nebo citronové či pomerančové kůry. Počítejte ale s tím, že pokud neodstraníte příčinu problému, kočka si najde nové místo.

 

Závěrem 

Bohužel se často stává, že majitelé nečistotnost psychicky neustojí a zvíře odloží. V lepším případě se pokusí najít kočce nový domov, v horším ji umístí rovnou do útulku. Jestli však vaši kočku opravdu milujete, pokuste se problém řešit. Vaše čtyřnohá společnice si to jistě zaslouží…

-vr-

Nejčastější důvody nečistotnosti

  • Vystěhování nebo nastěhování člena rodiny (smutek, žárlivost)
  • Změna denního rozvrhu (rekonstrukce, přestěhování)
  • Příchod nové kočky do domácnosti
  • Příchod nového psa
  • Ztráta zvířecího kamaráda
  • Příliš dlouhá a častá samota
  • Nevhodná toaleta
  • Zdravotní problémy
  • Určité pachy a vůně - dráždí k přeznačkování
  • Čistící prostředky na bázi amoniaku - nutí k přeznačkování

 

Použité zdroje:

ŽERTOVÁ, H. Nežádoucí močení a značkování u koček – komplexní řešení

KOLFENBACHOVÁ, E.M. Jejda, zase vedle! časopis Naše kočky číslo 8/07